En kort oppsummering av WHO FCT COP 6 beslutninger i forhold til elektroniske sigaretter

Helsesigaretten elektronisk sigarett klar for tur

Nå er WHOs COP 6 møte i Moskva avsluttet, og det har ikke kommet noe særlig med meldinger fra dette møtet i media. Før møtet ble det allikevel slått stort opp at elektroniske sigaretter kunne være farlige, og at det ikke syntes at WHO anbefalte bruk av dem.

WHOs angivelige anbefalinger var i stor grad basert på en rapport, en kritisk gjennomgang av rapporten kan leses her.

Rapporten synes på mange måter å fremstille elektroniske sigaretter på en ikke helt balansert måte, og rapporten møtte noe kritikk for dette – ikke bare fra oss.

Innstillingen omkring elektroniske sigaretter som ble levert til WHOs møte i Moskva var derfor mye mer balansert, og vi kunne skrive under på alle forslagene innstillingen presenterte. Med et unntak – vi er uenige i at elektroniske sigaretter skal betraktes som et middel for å slutte å røyke, selv om de selvsagt også kan benyttes til det. Litt mer om innstillingen til møtet kan leses her.

På denne bakgrunnen skulle WHO i Moskva COP 6 gjerne komme med noen beslutninger eller anbefalinger i forhold til elektroniske sigaretter – vi måtte lete litt før vi fant noe der i fra, og vi oppsummerer dette kort her.

Møtet tok for seg flere emner som gjelder tobakk-kontroll, men vi hopper elegant over dem i denne omgang .

WHO FCTC COP 6 Moskva 13. – 18.10.2014

Et UK basert e-sigarett selskap, vi nevner ikke navn, ber WHO FCTC COP 6 å avstå fra å ta noen beslutninger i forhold til elektroniske sigaretter før det foreligger mer forskning omkring effektene. Selskapet påpeker at WHOs troverdighet i denne sak allerede er skadet ved at WHO overser vitenskapelige fakta, og at de derved reverserer kampen mot tobakksskader.

 E-sigaretter er nesten helt sikkert betraktelig mye mindre farlig for mennesker enn sigaretter, selv om de individuelle effekten av e – sigaretter avhenger av omfanget av skadereduksjon, omfanget og virkningen av dual bruk, bruk av e -sigaretter blant ikke-røykere og andre faktorer.

Dette er i korthet konklusjonen fra møtet. Med dual bruk menes det å bruke både elektroniske og vanlige sigaretter om hverandre.

WHO FCTC COP 7 er neste møte hvor WHO vil diskutere elektroniske sigaretter. Beslutningen som fattes på COP 6 er at mer forskning må utføres og samles inn for å fremskaffe et bedre beslutningsgrunnlag til COP 7. Og slik står saken.

Helsesigaretten

Naturmedisinsentralen A/S

kosttilskudd naturmedisin

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s